NoortjeMeijerink.nl Menu Other language

 
Metaalklei: Goud-, Zilver-, Brons- en Koperklei Metaalklei: Goud-, Zilver-, Brons- en Koperklei

Het principe van Metaalklei

Porselein met Zilverklei Metaalklei wordt gemaakt van deeltjes edel- of halfedel metaal in poedervorm. Dit poeder wordt gemengd met een bindmiddel en zuiver water, waardoor een kneedbaar materiaal ontstaat.
Dit kneedbare materiaal kan makkelijk geboetseerd, gevormd en gerold worden. Je kunt er zelfs mee op de draaischijf draaien. Eenmaal droog blijft het soms flexibel en kan er eenvoudig in gesneden en gegutst worden. Het schuren en polijsten vergt in droge toestand minder kracht dan wanneer de klei gebakken is.

Wanneer deze 'klei' in de oven gebakken wordt verbrandt het bindmiddel en sinteren de deeltjes samen tot een solide metaal. Dit metaal kan op allerlei mogelijke manieren afgewerkt worden: gepolijst, gekleurd, geëmailleerd (op bronsklei na), geboord, gezaagd, geschuurd, gepatineerd, gesoldeerd etc.

Metaalklei is verkrijgbaar in goud, zilver, brons en koper

Masters Registry - Letter Opener D2 ZILVERKLEI vind zijn oorsprong in 1960 in Japan en kwam in 1996 als eerste metaalklei op de markt in de Verenigde Staten, goudklei volgde een paar jaar later. De bekendste merken zijn PMC
(Precious Metal Clay) en Art Clay. Bronsklei, uitgevonden door Bill Struve, kwam in 2008 op de markt gevolgd door koper klei in 2009.
Zilverklei wordt gemaakt van zuiver zilver, .999 zilver. Omdat sterling zilver, .925 zilver,
sterker is begon men koperklei met zilverklei te mixen tot .925 zilverklei. Omdat dit een halfedele metaalvorm is moet dit onder actieve kool gestookt worden. Dat is lastig, daarom werd al snel overgegaan op .960 zilver dat gewoon op de ovenplaat gestookt kan worden. EZ960&tm; is ook een uitvinding van Bill Struve.

Sinds de patenten zijn verlopen wordt metaalklei op vele plaatsen geproduceerd en onder
meerdere merknamen verkocht.

Bronze singing bowl
Nieuwsgierig?...

Mijn workshops dagen uit tot het ontdekken van metaalklei in al zijn vormen en in de kracht van het materiaal, namelijk het combineren met allerlei andere materialen en disciplines.

Workshops Metaalklei

Mijn showcase

Of zie de Metaalklei verkoop pagina voor meer details.