NoortjeMeijerink.nl Menu Other language

 
Keramiek Keramiek

De potten van de Pueblo indianen in Santa Clara, New Mexico zijn de inspiratiebron geweest voor mijn huidige werk. De Pueblo vormen de pot uit lokaal gedolven klei, smeren die in met een engobe en polijsten deze. Dan wordt de pot in een veldoven gebakken tot ongeveer 700°C.

Gedraaide potten Beschadigde potten worden weggegooid en alleen de goede exemplaren komen in aanmerking om veder bewerkt te worden. De pot is dan nog zacht genoeg om de engobe weg te krassen. De patronen die ze gebruiken hebben vaak een speciale betekenis, afhankelijk ook van het doel waarvoor de pot gebruikt gaat worden. Om de pot daarna harder te maken wordt deze met een vernis bestreken.

De rust van de herhaling die de geometrische patronen uitstralen raakte me diep. Daarom heb ik geprobeerd de kras techniek die de Pueblo indianen gebruiken te vertalen naar de elektrische stook techniek en naar porselein.

Mijn potten worden op de draaischijf uit porselein gedraaid, waarna een zelfgemaakte zwarte engobe wordt aangebracht en gepolijst.

Hieruit ontstaan zwarte potten met witte uitgekraste tekeningen. De geometrische patronen of vogels kras ik er,zonder mal, met de hand in, bij voorkeur met een spijker.

Vaas De porseleinen vazen worden meestal gegoten in een mal. In leerharde staat wordt een klein gedeelte met de engobe bedekt en gepolijst. De randen worden in een bijbehorend motief ingesneden. Hierdoor ontstaan witte vazen met zwarte vogels met zwart-witte vleugels.

Het werk wordt in één keer afgebakken op 1250°C. Alle sgraffito potten en vazen hebben elk een uniek en eigen motief; ronde of vierkante geometrische patronen, vriendelijke of agressieve vogels of vredige zwanen. De potten variëren in doorsnee van 8 tot 30 cm met een hoogte tussen de 5 en 9 cm. De vazen zijn 12 tot 14 cm hoog.

De kennismaking met zilverklei vormde natuurlijk een grote uitdaging om beide materialen te gaan combineren: vogels die vliegen met een gekraste en met een zilveren vleugel!

Hiervoor wordt de porseleinen pot op de hier boven beschreven manier gemaakt en gebakken op 1250°C. De zilverklei wordt dan op de pot of vaas gevormd en van reliëf voorzien. Hierna gaat het werk voor de tweede maal de oven in tot 900°C. Daarna moet het zilver worden opgepoetst en is de pot klaar.

Raku stoken Raku wordt vaak gestookt op een temperatuur van 900°C. Omdat zilverklei ook tot een temperatuur van 900°C gestookt kan worden ligt een combinatie van Raku en Zilverklei dus voor de hand.

Deze techniek is pas echt een uitdaging, de moeite waard om eens te proberen. Op 900°C moet de raku glazuur uitsmelten en tegelijkertijd moet het zilver sinteren. De smelttemperatuur van zilver ligt tegen de 950°C en een raku oven kent grote temperatuurverschillen...

Een nauwkeurige stook is dus een eerste vereiste! Je kunt hier alles over lezen in mijn boek Zilverklei.

» Bekijk de keramiek showcase...

Veel keramiek