NoortjeMeijerink.nl Menu Other language

 
Metaalklei: Goud-, Zilver-, Brons- en Koperklei Metaalklei: Goud-, Zilver-, Brons- en Koperklei

Het principe van Metaalklei

Porselein met Zilverklei Metaalklei wordt gemaakt van deeltjes edel- of halfedel metaal in poedervorm. Dit poeder wordt gemengd met een bindmiddel en zuiver water, waardoor een kneedbaar materiaal ontstaat.
Dit kneedbare materiaal kan makkelijk geboetseerd, gevormd en gerold worden. Je kunt er zelfs mee op de draaischijf draaien. Eenmaal droog blijft het soms flexibel en kan er eenvoudig in gesneden en gegutst worden. Het schuren en polijsten vergt in droge toestand minder kracht dan wanneer de klei gebakken is.

Wanneer deze 'klei' in de oven gebakken wordt verbrandt het bindmiddel en sinteren de deeltjes samen tot een solide metaal. Dit metaal kan op allerlei mogelijke manieren afgewerkt worden: gepolijst, gekleurd, geëmailleerd (op bronsklei na), geboord, gezaagd, geschuurd, gepatineerd, gesoldeerd etc.

Door de grote toepasbaarheid en combinatiemogelijkheden vormt metaalklei een echte artistieke uitdaging.

Metaalklei is verkrijgbaar in goud, zilver, brons en koper

Masters Registry - Letter Opener D2 Zilverklei kwam meer dan tien jaar geleden als eerste metaalklei op de markt in de Verenigde Staten, goudklei volgde een paar jaar later.

Er bestaan verschillende soorten edel metaalklei: PMC (Precious Metal Clay) ontwikkeld en gepatenteerd door Mitsubishi Materials en Art Clay gemaakt door Aida Chemicals. Beide bedrijven zijn gevestigd in Japan.

Brons en Koperklei zijn ontwikkeld en gepatenteerd door Metal Clay Adventures, het bedrijf van Bill Struve en Lacy Ann Struve in de VS.


Metaalklei is een revolutionair materiaal

Zilverklei heeft het afgelopen decennium al veel van zijn geheimen prijsgegeven. Brons en Koperklei staan daarbij vergeleken nog in de kinderschoenen. Een hele uitdaging dus voor alle edelsmeden, keramisten en beeldend kunstenaars die met metaal willen gaan werken.


Waarom BRONZclay™ en COPPRclay™ Waarom BRONZclay™ en COPPRclay™

BRONZclay gedraaide potten De uitvinder is Bill Struve, een klassiek chemicus en ingenieur, die voor zijn vrouw een goedkoop en makkelijk verwerkbare metaalklei wilde maken, zodat ze duurzame en draagbare sieraden kon maken.

Zijn doel was een materiaal te maken dat veilig is en makkelijk te verwerken zonder speciaal gereedschap. Na ontelbare uren van experimenteren resulteerde dit in BRONZclay™ en COPPRclay™.


Enkele tips voor het werken met BRONZclay™:

» Gebruik niet hetzelfde gereedschap voor goud-, zilver- , brons- en koperklei. Restjes zilver aan gereedschap verstoort de sintering van brons of koper en omgekeerd.

» Kneedt de bronsklei voor gebruik goed door met wat olijfolie totdat hij soepel aanvoelt en niet meer aan je vingers plakt.

» Vet je handen en gereedschap in met olijfolie voor je met bronsklei gaat werken.

BRONZclay hanger » Bronsklei heeft de neiging snel uit te drogen. Houd daarom een verstuiver of een vochtig kwastje met gedestilleerd water bij de hand.

» Bedek stukjes bronsklei, waar niet mee gewerkt wordt, altijd met plasticfolie.

» Geoxideerd (zwart geworden) brons zal na het stoken onder de actieve kool weer een lichte bronskleur geven.

BRONZclay oorbellen » Stook bronsklei altijd in een rvs pan met deksel onder actieve kool.

» Bronsklei gestookt onder actieve kool gemaakt van kool geeft prachtige kleurnuances, bronsklei gestookt onder actieve kool gemaakt van kokosnoot zal een gele bronskleur geven.

» Bronsklei moet heel langzaam (3 tot 6 uur afhankelijk van de dikte) opgestookt worden tot 840°C en 2,5-3uur op die temperatuur vastgehouden worden.

» Voor een uitgebreide Engelstalige handleiding klik hier.Enkele tips voor het werken met COPPRclay™:

COPPRclay singing bowl » Gebruik niet hetzelfde gereedschap voor goud-, zilver- , brons- en koperklei. Restjes zilver aan gereedschap verstoort de sintering van brons of koper en omgekeerd.

» Stook koperklei altijd in een rvs pan met deksel onder actieve kool.

» Koperklei kan normaal opgestookt worden tot 900°C en dan 3 uur vasthouden op die temperatuur.


» Koperklei kan alleen gestookt worden onder actieve kool gemaakt van kokosnoot.

» Verwerking, uitrollen, textuur aanbrengen etc, gaat net zoals bij bronsklei.


Nieuwsgierig?...

Mijn workshops dagen uit tot het ontdekken van metaalklei in al zijn vormen en in de kracht van het materiaal, namelijk het combineren met allerlei andere materialen en disciplines.

Workshops Metaalklei

Mijn showcase

Of zie de exposities en Metaalklei verkoop pagina voor meer details.