NoortjeMeijerink.nl Menu Other language

  Noortje Meijerink, Haarlem, 1950.

Noortje Mijn keramiekleven begon in 1980 met een cursus keramiek aan de Vrije Academie in Oss en dankzij de inspirerende lessen van Koos Boermans groeide dit uit tot meer dan een hobby.

De fascinatie voor alle soorten klei -aardewerkklei, steengoedklei, porselein, zilverklei, bronsklei, koperklei, goudklei- en de vele bewerkingstechnieken probeer ik nu over te dragen op mijn cursisten.


Aanvankelijk maakte ik grote monumentaal aandoende vormen, deels gedraaid en deels handgevormd, uit steengoed klei.

Keramiek driehoek De voorliefde voor porselein kreeg echter de overhand waardoor de voorwerpen kleiner en preciezer werden. De potten en vazen kregen een duidelijk eigen stijl, zwarte of witte gedraaide porseleinen potten met witte, uitgekraste tekeningen. Voor dit werk en de presentatie daarvan ontving ik in 2006 de Keramiekprijs Noord Nederland.


Na kennismaking met de Precious Metal Clay of Zilverklei, volgde in 2003 de Certificering Precious Metal Clay in Amerika via het PMC Guild. Chris Darway bleek een uitstekende docent die het vuur aanwakkerde om professioneel door te gaan met metaalklei.

Keramiek Metalclay Zwaan wit Als keramist vormde de combinatie van zilverklei met keramiek natuurlijk een grote uitdaging. Tot mijn verbazing vond ik praktisch geen keramisten die mij waren voor gegaan. Daarom maakte mijn werk ook in Amerika grote indruk, waardoor ik de gelegenheid kreeg op de PMC Conferenties deze technieken uit te leggen.In 2006 verscheen PMC Decade, de eerste 10 jaar PMC geschiedenis. Tim McCreight selecteerde voor dit boek ook foto's van mijn werk.

In 2007 verzocht Tim mij om een hoofdstuk over de combinatie van PMC en Keramiek te schrijven in zijn boek PMC Technic.

Dit schrijven vond ik zo leuk dat ik besloot een boek over zilverklei in het Nederlands te schrijven, dat in 2008 verscheen: Zilverkei, Technieken en Combinaties met Keramiek.


PMC Masters Registry - Cone Cube Sphere In 2007 werd me gevraagd als adviseur deel te nemen aan de nieuw op te zetten opleiding, de Metal Clay Masters Registry.

Een compleet nieuwe uitdaging omdat de advisors niet alleen gevaagd werd alle projecten kritisch te beoordelen, maar ze ook allemaal uit te voeren. In 2008 behaalde ik de eerste fase van de Metal Clay Masters Registry.

Mijn werk is te zien op Kermiekmarkten en tijdens exposities in galeries, zie de pagina exposities en evenementen voor details.